Gratis verzending
v.a. € 30,-
Snelle levering
Tevreden klanten
Persoonlijk advies
op maat

Radiator VS Infraroodpaneel

Om de verschillen te noemen moeten we eerst even kort uitleggen wat Infraroodverwarming is en wat Convectie verwarming is.

Infraroodverwarming is stralingswarmte. Deze straling is niet zichtbaar voor het menselijk oog, maar deze straling kan je voelen in de vorm van warmte. Infraroodpanelen en infraroodheaters stralen deze stralen uit in verschillende golflengtes. Deze infraroodstralen verwarmen objecten en geen lucht. Deze stralen worden vooral opgewekt doormiddel van elektriciteit.

Convectieverwarming verwarmt lucht. Warme lucht is lichter dan koude lucht en stijgt omhoog dit creëert temperatuur verschillen. De vloer is kouder dan het plafond. Door de verschillende temperaturen in de lucht gaat lucht dus ook circuleren wat voor trek kan zorgen.

De voordelen van infrarood:

 • Je kan deze verwarming onafhankelijk inzetten.
  Hiermee bedoelen we dat je per kamer kan kiezen hoe en wanneer deze verwarmd wordt. Infraroodverwarming is snel op temperatuur en hoeft alleen aan te staan wanneer je daadwerkelijk gebruik maakt van deze warmte. Stel je loopt je slaapkamer in, klikt de thermostaat aan en je kamer wordt meteen warm. Met conventionele verwarming moet je cv al de hele dag gas verbruiken om je kamer warm te houden terwijl je er niet constant bent. Dit kost onnodig veel geld. Dit los je op met infraroodverwarming.
 • Infraroodverwarming is onderhoudsvrij.
  Zo simpel is het. Monteer de verwarming één keer en kijk er nooit meer naar om. Het bevat namelijk geen water of bewegende delen. Daardoor slijt het paneel bijna niet en is onderhoud niet nodig.
 • Makkelijk te monteren.
  Infraroodverwarming is zeer makkelijk te monteren. Je monteert het met enkele schroeven (of zet het paneel, of straler op statief, gewoon neer) en steekt de stekker in het stopcontact. Zo simpel kan het zijn. Eventueel kan je natuurlijk ook de draden door de muur of het plafond trekken.
 • Efficiënter.
  Infraroodverwarming hoeft alleen aan te zijn wanneer je in de kamer bent of op het terras zit. Zo verspil je geen gas of stroom
 • Gelijke verdeling van warmte.
  Infraroodverwarming verwarmt objecten en niet de lucht. Wanneer lucht verwarmd wordt stijgt dit omhoog en koelt het af naar beneden. Dit Zorgt voor een ongelijk verdeling. Infrarood verwarmt de objecten waardoor alles evenveel verwarmt wordt.
Radiator: Links | Infraroodpaneel: Rechts

De nadelen van infrarood:

 • Juiste hoeveelheid verwarming.
  Het is belangrijk dat de juiste hoeveelheid Wattage toegepast wordt. Pas je te weinig toe? Dan is de ruimte te koud, pas je te veel toe? Dan zal het paneel veel aan en uit geschakeld moeten worden
 • Juiste positionering verwarming.
  Het is ook belangrijk dat de verwarming op de juiste plek hangt/staat. In een kleine ruimte is dit niet lastig maar in een grotere ruimte moeten de panelen juist gepositioneerd worden. Anders wordt de ruimte ongelijk verwarmd.
 • Het wegwerken van snoeren.
  Ja, je hebt geen buizen zoals bij convectie. Alleen als je het vervelend vindt om de draden te zien moet je deze wel wegwerken.

De voordelen van radiatoren:

 • Het systeem is mogelijk al aanwezig.
  Als je al radiatoren hebt hangen dan zijn ze er al, dus hoef je niks nieuws aan te schaffen of ze er uit te slopen.
 • Je kan iets op de radiator leggen om dit te drogen
  Natte kleding of een natte theedoek kan je op een radiator leggen om deze zo te drogen.
 • Het maakt niet echt uit waar de radiatoren hangen.
  Waar je de radiatoren in de ruimte ook hangt, het verwarmd de lucht toch wel.

De nadelen van radiatoren:

 • Verwarmt lucht.
  Een radiator verwarmt de lucht. Dit creëert een ongelijk verdeling van warmte. Warme lucht stijgt boven koude lucht uit. Waardoor de vloer kouder is dan het plafond. Dit is natuurlijk niet wenselijk zo krijg je namelijk koude voeten.
 • Creëert luchtcirculatie.
  Door de verschillen in temperatuur van de lucht krijg je hinderlijke tocht. Ook zorgt deze luchtcirculatie ervoor dat stof gaat opdwarrelen. Hierdoor gaan bacteriën, pollen en huisstofmijt ook door de lucht heen zweven. Dit is natuurlijk totaal gunstig voor de gezondheid. Zeker wanneer iemand bijvoorbeeld een luchtweg allergie of astma heeft.
 • Veel mensen vinden radiatoren lelijk.
  Veel mensen oordelen dat radiatoren niet mooi zijn. Soms kan je ze wel mooi wegwerken met ombouwingen maar dit is vaak niet het geval.
 • Leidingwerk.
  Radiatoren vereisen allemaal leidingwerk in de grond of muur om te functioneren. Dit kan heel veel gaan kosten als dit er nog niet ligt.
 • Maken geluiden.
  Radioteren maken tikkende geluiden van het metaal wat krimpt en uitzet en van het water wat door de leiding loopt.
 • Verbruiken gas.
  Langzaam aan moeten we allemaal van het gas af. Voor nu gebruiken de meeste cv oplossingen met radiatoren gebruik van gas om het water in de radiatoren te verwarmen.

Dan is er nog een subjectief deel:

De één vindt convectie warmte fijner, de ander infrarood, en sommigen vinden een combinatie van de twee het fijnst.

Hiervoor is het Hybride infrarood paneel gecreëert. De Irecoheat Eco Hyrbide combineert het beste van beide werelden. Alle gemak van een infraroodpaneel; zoals geen onderhoudt, snel warmer, geen leidingen nodig etc. Dit met een combinatie van convectie en infrarood warmte. Door de constructie van het paneel verwarmd het zowel de lucht als de objecten. Zo krijgt u een heerlijk aangename vorm van warmte. Bestel de Irecoheat Eco Hybride Hier.