Gratis verzending
v.a. € 100,-
Snelle levering
Tevreden klanten
Persoonlijk advies
op maat

Wat is infrarood?

Infrarood of infrarode straling is een voor het menselijk oog bijna niet waarneembare elektromagnetische straling. Deze straling heeft golflengten tussen circa 780 nanometer en 1 millimeter. Dit zijn golflengten tussen het zichtbare rode licht en microgolven. Door William Herschel werd deze straling in 1800 ontdekt. Hij liet licht door een prisma heen schijnen en meette met een thermometer de verschillende kleurstralen. Hij stelde vast dat de temperatuur in het rode deel van het spectrum hoger was dan in het blauwe deel. Daarnaast stelde hij vast dat het deel naast het rode deel, waar geen straal te zien was, nog warmer was. Op basis van deze informatie concludeerde hij dat er een spectrum in het licht bestaat wat niet waarneembaar is voor het menselijk oog. Hij noemde de straling Calorific Rays. De term infrarood werd later pas gebruikt door Edmond Becquerel in 1867.

Korte, midden en lange golf infrarood:

Alles wat warmte uitstraalt straalt een soort van infrarood uit. Bijna altijd IR-C oftewel: Lange golf infrarood. Ook een radiator dus. Het is wel zo dat een infraroodpaneel veel meer IR-C uitstraalt. Een infraroodpaneel wordt bijvoorbeeld 100°C-110°C en een radiator maar 60°C-80°C. Dit verschil is duidelijk te voelen. Hoe hoger de temperatuur hoe krachtiger dit ervaren wordt.

IR-A is korte golf

Terrasverwarming en infraroodheaters maak veelal gebruik van het korte golf spectrum. Deze is meteen warm zodra u het apparaat aanzet. Zo heeft dit geen opstarttijd. Vaak geeft deze soort infrarood wel een rood licht mee. Dit kan met de nieuwste soorten lampen alleen wel sterk vermindert worden!

IR-B is midden golf

Dit wordt gebruikt door infraroodheaters die het beste van beide werelden willen. Minder opstarttijd, toch een beetje luchtverwarming, etc.

IR-C is lange golf

Deze soort infrarood vind je vooral in panelen. Dit wordt vooral gebruikt in woningen. Zo is het niet meteen koud als de panelen uit gaan doordat deze warmte wel deels de lucht verwarmt. Dit scheelt dus ook stroom omdat je paneel niet constant aan hoeft te staan. In combinatie met een thermostaat kan dit paneel de temperatuur in een ruimte naar de ingestelde temperatuur brengen en daar ook houden.