Gratis verzending
v.a. € 30,-
Snelle levering
Tevreden klanten
Persoonlijk advies
op maat

Wat is infraroodverwarming?

Infraroodverwarming is stralingsverwarming. Een infraroodpaneel of infraroodheater stoot deze infraroodstraling uit op objecten waardoor deze warm worden. Infraroodverwarming wordt veel gebruikt voor terrasverwarming en voor verwarming van slecht geïsoleerde ruimtes. Ook voor woningverwarming of werkplekverwarming is infraroodverwarming zeer geschikt. Dit kan ook goedkoper en efficiënter zijn dan conventionele verwarming. Infrarood verwarming verwarmd echt de objecten zelf en niet de lucht zoals conventionele convectie verwarming. Zo waait de warmte dus ook niet weg. Dit is een zeer aangename warmte. Dit soort verwarming kan ook geregeld worden met een thermostaat of dimmer.

Voordelen van infraroodverwarming:

 • Je kan deze verwarming onafhankelijk inzetten.
  Hiermee bedoelen we dat je per kamer kan kiezen hoe en wanneer deze verwarmd wordt. Infraroodverwarming is snel op temperatuur en hoeft alleen aan te staan wanneer je daadwerkelijk gebruik maakt van deze warmte. Stel je loopt je slaapkamer in, klikt de thermostaat aan en je kamer wordt meteen warm. Met conventionele verwarming moet je cv al de hele dag gas verbruiken om je kamer warm te houden terwijl je er niet constant bent. Dit kost onnodig veel geld. Dit los je op met infraroodverwarming.
 • Infraroodverwarming is onderhoudsvrij.
  Zo simpel is het. Monteer de verwarming één keer en kijk er nooit meer naar om. Het bevat namelijk geen water of bewegende delen. Daardoor slijt het paneel bijna niet en is onderhoud niet nodig.
 • Makkelijk te monteren.
  Infraroodverwarming is zeer makkelijk te monteren. Je monteert het met enkele schroeven (of zet het paneel op poten, of straler op statief, gewoon neer) en steekt de stekker in het stopcontact. Zo simpel kan het zijn. Eventueel kan je natuurlijk ook de draden door de muur of het plafond trekken.
 • Efficiënter.
  Infraroodverwarming hoeft alleen aan te zijn wanneer je in de kamer bent of op het terras zit. Zo verspil je geen gas of stroom
 • Gelijke verdeling van warmte.
  Infraroodverwarming verwarmt objecten en niet de lucht. Wanneer lucht verwarmd wordt stijgt dit omhoog en koelt het af naar beneden. Dit Zorgt voor een ongelijk verdeling. Infrarood verwarmt de objecten waardoor alles evenveel verwarmt wordt.

Maar wat is infrarood?

Infrarood of infrarode straling is een voor het menselijk oog bijna niet waarneembare elektromagnetische straling. Deze straling heeft golflengten tussen circa 780 nanometer en 1 millimeter. Dit zijn golflengten tussen het zichtbare rode licht en microgolven. Door William Herschel werd deze straling in 1800 ontdekt. Hij liet licht door een prisma heen schijnen en meette met een thermometer de verschillende kleurstralen. Hij stelde vast dat de temperatuur in het rode deel van het spectrum hoger was dan in het blauwe deel. Daarnaast stelde hij vast dat het deel naast het rode deel, waar geen straal te zien was, nog warmer was. Op basis van deze informatie concludeerde hij dat er een spectrum in het licht bestaat wat niet waarneembaar is voor het menselijk oog. Hij noemde de straling Calorific Rays. De term infrarood werd later pas gebruikt door Edmond Becquerel in 1867.

Korte, midden en lange golf infrarood:

Alles wat warmte uitstraalt straalt een soort van infrarood uit. Bijna altijd IR-C oftewel: Lange golf infrarood. Ook een radiator dus. Het is wel zo dat een infraroodpaneel veel meer IR-C uitstraalt. Een infraroodpaneel wordt bijvoorbeeld 100°C-110°C en een radiator maar 60°C-80°C. Dit verschil is duidelijk te voelen. Hoe hoger de temperatuur hoe krachtiger dit ervaren wordt.

IR-A is korte golf

Terrasverwarming en infraroodheaters maak veelal gebruik van het korte golf spectrum. Deze is meteen warm zodra u het apparaat aanzet. Zo heeft dit geen opstarttijd. Vaak geeft deze soort infrarood wel een rood licht mee. Dit kan met de nieuwste soorten lampen alleen wel sterk vermindert worden!

IR-B is midden golf

Dit wordt gebruikt door infraroodheaters die het beste van beide werelden willen. Minder opstarttijd, toch een beetje luchtverwarming, etc.

IR-C is lange golf

Deze soort infrarood vind je vooral in panelen. Dit wordt vooral gebruikt in woningen. Zo is het niet meteen koud als de panelen uit gaan doordat deze warmte wel deels de lucht verwarmt. Dit scheelt dus ook stroom omdat je paneel niet constant aan hoeft te staan. In combinatie met een thermostaat kan dit paneel de temperatuur in een ruimte naar de ingestelde temperatuur brengen en daar ook houden.

Straling VS Convectie

Infraroodverwarming is stralingswarmte, omdat het dus ook stralingswarmte is straalt dit dus ook op een gelijke manier van het paneel of straler af. Zo verwarm je dus objecten en niet lucht. Warme lucht stijgt omhoog waarmee je een ruimte dus ongelijk verwarmt. Ook wel bekend als het koude voeten gevoel. Dit krijg je met stralingswarmte dus niet omdat alles op een gelijke manier verwarmd wordt. Buiten is dit natuurlijk helemaal dramatisch. Denk aan een gaskachel in de tuin op uw terras. Bijna al deze warmte stijgt de lucht in. Oftewel: U verbruikt veel meer gas dan nodig. Heeft u al wel een gasleiding liggen dan zijn er ook infraroodheaters gestookt op gas.

De meeste mensen vinden het gevoel dat infraroodverwarming afgeeft ook een stuk fijner. Ook omdat de verwarming gelijk verdeeld is over je lichaam. Daarnaast verwarmen IR-C (lange golf) infrarood verwarmers deels ook nog wel de lucht, en de warmte die de objecten dan zelf weer loslaten stijgt ook de lucht in. Hierdoor is uw ruimte zeer aangenaam verwarmd.